2019. március 30-án 17 órától

Táncok és legendák
Gavrucza-Nagy Pál zongoraestje
Gavrucza-Nagy Pál, a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium nagyváradi születésű növendékének zongoraestjére hívjuk a komolyzene kedvelőit március utolsó előtti napján, a Posticum dísztermébe. A Táncok és legendák című összeállítás során a következő művek hangzanak majd el:
J. S. Bach: B-dúr prelúdium és fúga BWV 866 (WTC I)
J. S. Bach: h-moll francia szvit No. 3 BWV 814
Frédéric Chopin: G-dúr mazurka Op. 50 No. 1
Johannes Brahms: A-dúr Intermezzo Op. 118 No. 2
Claude Debussy: Az elsüllyedt katedrális
Claude Debussy: Prelűdök ll. kötet No. 6 Lavine tábornok
Liszt Ferenc: E-dúr legenda: Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár.
Kedves vendégeinktől belépő helyett önkéntes adományokat fogadunk, amelyeket a Kuckó Óvoda, Gavrucza Nagy Pál első óvodája számára adományozunk tovább.
Az előadó:
Gavrucza-Nagy Pál 2001-ben született Nagyváradon. 2007-ben kezdett el zongorát tanulni magánidákként Hausmann Györgynél, 2010-2012 között pedig a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti iskolában folytatta tanulmányait régi tanáránál. 2012-2015 között a Nagyváradi Művészeti Líceumban Ferencz Mercédes zongoratanár keze alatt több versenyen is részt vett.
Számos koncerten játszott a nagyváradi Tálentum keresztyén együttessel, 2014-ben részt vett a a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kántorképző tanfolyamán, 2015-ben pedig Horia Maxim zongoraművész mesterkurzusán, a nagyváradi Posticumban.
2015-ben az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában tanult egy évet Vörösné Papp Éva tanárnőnél, aki ez idő alatt segítette felkészülését a felvételire, 2016-ban pedig felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol azóta is Gács Anikó tanárnőnél folytatja tanulmányait. 2017-ben Balassa Sándor művész úr tiszteletére rendezett hangversenyen játszott a kortárs szerző műveiből, 2017-ben Eckhardt Gábor és Márkus Tibor nagykanizsai mesterkurzusán vett részt. 2018-ban önálló koncerten lépett fel az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolában, 2018 szeptembere óta pedig folyamatos kántori szolgálatot végez a Cserépfalui Református Gyülekezetben.

2019. május 5-én 19 órától

Jazz-Terrace Posticum
Bacsó Kristóf – Oláh Kálmán Quartet a Posticum teraszán
Az egyik legsokoldalúbb magyar szaxofonos, Bacsó Kristóf Oláh Kálmánnal létrehozott kvartettjét most hallhatja először a közönség a Posticum színpadán.
A kvartett repertoárja főként Bacsó és Oláh kompozícióiból áll, melyek a mainstream jazz, a magyar népzenei örökség és a kortárs klasszikus zene stíluselemeit is rendkívül avatott módon, új minőséget létrehozva illeszti egyedi zenei koncepcióba. Nagybőgőn az ország egyik legkeresetteb muzsikusa, Barcza Horváth József játszik majd, dobokon a kiváló, a nagyváradi közönség által jól ismert Balázs Elemér közreműködik. A quartet vendége a nagyszerű ütőhangszeres művész Dés András lesz.
Bacsó legutóbbi albuma Pannon Blue címmel jelent meg a BMC Records kiadásában, amely 2017-ben elnyerte a Gramofon magazin „Az év magyar jazzlemeze” díját. Részben erről a lemezről is hallhat darabokat a Posticum közönsége május 5-én, mely felejthetetlen koncertnek ígérkezik a kulturális központ éves programjában.
Bacsó Kristóf – szaxofon
Oláh Kálmán – zongora
Barcza Horváth József – nagybőgő
Balázs Elemér Attila – dobok
vendég: Dés András - ütőhangszerek

2019 május 17-én 18 órától

Egalitas vendéglő
a Posticum születésnapja alkalmából
Immár ötödik éve működik a nagyváradi Posticum Egalitas programja: egy időszakos vendéglő, melynek során sérült fiatalok készítik el a fogásokat és szolgálják fel azokat a vendégeknek.
A program az emberi kapcsolatok egy újfajta megközelítését helyezi gyakorlatba, rámutatva, hogy a különleges igényű embereket nem csupán adományokkal lehet segíteni, sokkal inkább úgy, ha egyenlő partnerekként, társakként kezeljük őket, segítő kapcsolatot létesítünk velük. És amint be is igazolódott: ha így közelítünk hozzájuk, együttműködőek és jól megállják a helyüket. Fontos, hogy kimozduljanak a megszokott környezetükből és új szituációkban igyekezzenek helytállni. Egyrészt bebizonyítják, hogy többre képesek, mint amennyit a társadalom feltételez róluk – a sikerélmény pedig nyitottabbá, magabiztosabbá teszi őket, ezáltal is elősegítve további fejlődésüket. Nem utolsó sorban: a szülők is örülnek, hogy gyermekük lehetőséget kap a bizonyításra, ő is tud értékeket teremteni és átadni embertársainak.
A sérült felnőttek figyelmességével és odaadásával elkészìtett menü önköltségi árát adománnyal támogathatják: felnőtt menü – 40 lej, gyerek menü – 25 lej.
Az idén összesen öt alkalommal szervezzük meg az Egalitas vendéglőt. Március 7-én, a Nők Napját megelőzően volt az idei első ilyen rendezvényünk, melynek keretében nőnapi programmal is köszöntöttük hölgyvendégeinket.
A soron következő május 17-én, pénteken 18 órától lesz megszervezve, a Posticum születésnapja alkalmából; az ezt követő alkalmak: augusztus 31-én, a Vakáció másképp Niklaus Brantschennel rendezvény keretében, november 21-én, Szent Erzsébet napja alkalmából valamint december 12-én, Adventkor.
A legközelebbi, május 17-i alkalomhoz – akárcsak eddig - előjelentkezés szükséges, a recepcio@posticum.ro címen, a (004) 0744 504 051, vagy a (004) 0721 564 725 telefonszámon, illetve a Posticum recepcióján (Teiului u. 26. sz.).
Egyeztetés alapján az Egalitas vendéglő külön szolgáltatásként is igénybe vehető: különböző alkalmakra (születésnap, céges találkozò, családi rendezvények, stb.), legalább huszonöt fős csoportok számára ebéd vagy vacsora rendelhető meg. Mint minden alkalommal, a részvételhez ezúttal is előjelentkezés szükséges, a recepcio@posticum.ro címen, a (004) 0744 504 051, vagy a (004) 0721 564 725 telefonszámon, illetve a Posticum recepcióján (Teiului u. 26. sz.).
KAPCSOLAT
Wagner Andrea gyógypedagógus
wandi08@yahoo.com, tel.: (004) 0721 564 725

2019 május 19-én 19 órától

Jazz-Terrace Posticum
A FUNK YOU! duó 2018-ban jött létre, saját bevallásuk szerint abból a célból, hogy előteremtsék új lemezük gyártási költségét. A Szatmári Utcazene Fesztivál különdíját nyerték meg először, így részt vehettek a nagy presztízsnek örvendő nemzetközi Veszprémi Utcazene Fesztivál 19. kiadásán, ahol a zsűri szakmai fődíját is megnyerték. A zsűri elnöke a világhírű ferrarai utcazene fesztivál főszervezője volt.
Energikus, minőségi zene és profi színpadi jelenlét jellemzi őket. Repertoárjukban a jazz, a funk és a funk-rock elemei akusztikus hangszínnel, de annál nagyobb energiával szólalnak meg.
Mindenkit várunk szeretettel!
https://www.facebook.com/watch/?v=475225602942975

2019. július 11, 9.00 óra - július 14, 22.00 óra

JÓGA KURZUS
Saju George SJ indiai jezsuita szerzetes vezetésével
Dr. Saju George Moolamthuruthil SJ 1965-ben született Keralában, Dél-Indiában. Teológiai és a filozófiai tanulmányait a klasszikus indiai tánc területét felölelő szakmai képzése kísérte. 2003-ban írta doktori értekezését az indiai templomi tánc teológiai alapjairól. Tanfolyamainak és előadásainak résztvevői különböző vallású emberekből állnak. Vendégelőadója több híres indiai tánciskolának.
Saju George SJ tavaly az indiai bharatanatyam szakrális tánc rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket a Posticumban, az idén pedig a hindu jóga alapvető gyakorlataira fogja oktatni a résztvevőket egy háromnapos kurzus során, melyen belül egyebek mellett jóga-pozitúrákat, légzőgyakorlatokat ismertet. A kurzus július 14-én, 20 órakor egy szakrális tánccal kapcsolatos, bemutatóval egybekötött előadással zárul.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A tanfolyam bevételét a Posticum Saju George SJ indiai projektjeinek (táncműhely, iskola, kórház, centrum) felépítésére és fenntartására ajánlja fel.
A kurzus ára: 50 EURO. Szállást a Posticum recepcióján lehet foglalni. A szobák ára egy éjszakára: egyágyas – 25 euró, kátágyas – 40 euró, háromágyas – 45 euró, négyágyas – 48 euró.
Egy igazi jógi talán a szaunahőmérsékletű légkondimentes diákszállót választaná, bárki kipróbálhatja, ára: 9 EURO/éjszaka.
Étkezések ára teljes időtartamra: 60 EURO
Ajánlott filmek és cikkek Sajuról:
https://youtu.be/hPtF3c-q6EA (dokfilm, angol, 26 perc)
https://youtu.be/ZPPVuwtig_M (magyar felirattal, 5 perc)
https://youtu.be/7cz-ZH_RlIw (angol, 3 perc)
https://vimeo.com/126100467 (angol, német felirattal, 4 perc)
Interjú román nyelven, Claudia Teodora Ignat tollából: http://zidezi.ro/interviu/saju-george.html
Cikk Nemes István tollából, a tavalyi rendezvény kapcsán: https://www.biharinaplo.ro/szolgaltatas/2017/09/11/az-atya-tanca-nataraja-tanca-saju-george-a-tancolo-indiai-jezsuita-a-posticumban.biharinaplo
Reflexiók Saju táncára és annak fogadtatására: Nemes István: A kereszténység, a hindu szent tánc és régi-új reflexeink – Saju George SJ táncművészetének margójára. https://www.facebook.com/notes/posticum/a-kereszt%C3%A9nys%C3%A9g-a-hindu-szent-t%C3%A1nc-%C3%A9s-r%C3%A9gi-%C3%BAj-reflexeink-saju-george-sj-t%C3%A1ncm%C5%B1v%C3%A9/2265695286778077/
KAPCSOLAT
Neumann Andrea
neumannandrea@yahoo.com
tel.(+)40 746 079 938
2019. július 14-én 20.00 órától
Tánc-ima
Saju George SJ a hagyományos indiai bharatanatyam szakrális tánc mestere és doktora. Dinamikus és egyedülálló táncművész, meggyőződéssel hisz a művészet, és azon belül a tánc és a zene erejében.

Az indiai bharatanatyam szakrális tánc a mozgás révén valósítja meg az isteni jelenléttel való egybeolvadást. Saju atya személyében különböző vallások és kultúrák találkozása és szintézise valósul meg, néhányunk számára zavarbaejtő módon. Az isteni keresztény kifejeződését és annak dicséretét a hindu szent tánc által eleveníti és éli meg.

Hisz abban, hogy a tánc mélyén isteni energiák rejlenek, s a tánc nyelve lehet akár a szemlélődés, az imádság nyelve is. A részvétel ingyenes. A jelenlevők adományaikat Saju indiai táncműhelyének fenntartására ajánlhatják fel.

2019. augusztus 27 - szeptember 1

Vakáció másképp Niklaus Brantschen jezsuita zen mesterrel

Az igazi RELAXÁCIÓ ott kezdődik, ahol az ember teljesen maga mögött tudja hagyni munkáját, mindennapi tevékenységeit. Aki nem tud PIHENNI, semmittenni, az meditálni, sőt hatékonyan dolgozni sem képes.

Teljesítményorientált és túlterhelt világunkban a Posticum most egy másfajta nyárvégi programot kínál: VAKÁCIÓT Niklaus Brantschen jezsuita atyával, zen mesterrel, aki ezúttal elsősorban nem meditálni, hanem PIHENNI, JÁTSZANI és FELTÖLTŐDNI tanít minket. Megfordítjuk a sorrendet: nem a meditációval kezdjük, hanem a lazítással!

Lesz: kirándulás és úszás, reggeli csi kung és kocogás, városnézés és koncert, családi programok és kötetlen beszélgetések, közös étkezések és teázások-borozások, filmnézés és társasjátékozás – ÉS meditáció.

ELLESSÜK a mester tudományát: azt, hogyan alakítja át a spiritualitás és a meditáció mindennapi életünket. Újra megtanuljuk milyen CSAK ÚGY létezni, önmagáért – együtt a mesterrel.
Ha a párod számára még idegen a meditáció világa, vagy szeretnéd, hogy gyerekeid is megérezzék, milyen ÉLETKÖZELI HELYZETEKBEN egy hiteles mester aurájában lenni, ez a tábor kiváló alkalom lehet arra, hogy ezt az első lépést megtegyétek.

Családokat, párokat és szingliket egyaránt szeretettel várunk! Többnyelvű, színes kis tábori közösségre számíthatsz.

Ez a tábor a Posticum EGYÜTT MESTEREKKEL nevet viselő rendezvénysorozat része.

Részvétel teljes ellátással: 700 RON, illetve 48 ezer ft.

KAPCSOLAT:
info@posticum.ro

+40 259 431 398
+40 744 504 051

Programfelelősök:

Dr. Nemes István, tel. 0733843049; e-mail: istvannemes@yahoo.com

Rencsik Imre, tel. 0755107691; e-mail: rencsik@yahoo.de